1. A helyiségeket felmelegítő energia legnagyobb része közvetlenül a Napból érkezik. A házat árnyékoló fák képesek ennek az energiának akár a nagy részét is felfogni, így a ház körüli lombhullató fák ültetése nagyon gazdaságos és megtérülő megoldást jelenthet a klimatizálás szempontjából. Egyes tanulmányok szerint az árnyékban lévő klímák akár 10%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatnak.

2. Az épületek üvegeinek redőnnyel történő eltakarása, illetve hővisszaverő fóliázása a beérkező hő nagy részét képes kívül tartani, így a helyiség nem melegszik fel túlzott mértékben. Ezáltal a klímák üzemeltetési költsége is alacsonyabb lesz. Léteznek hővédő hálók is, melyek nem az üvegre, hanem az üveg elé, szúnyogháló szerűen vannak felszerelve. Ezek előnye, hogy a hőt (és a bogarakat) úgy képesek kint tartani, hogy az ablak akár nyitva is lehet.

3. Állítsa a klímát szokásaihoz. Amikor otthon van, vegye a hűtést alacsonyabb értékre, de amikor elmegy otthonról állítsa a hőmérsékletet kicsit magasabbra. Ezzel akár 5–15% energiát is megtakaríthat.

4. Mozgassa a levegőt a házban. Akár ventilátorral, akár kinyitott ablakokkal. A levegő mozgása segít a bőr felületéről elpárologtatni az izzadtságot, ezáltal hűti a testet.

5. A főzéssel és sütéssel nem melegítsük tovább a helyiség hőmérsékletét. Használjuk inkább a mikrohullámú sütőt vagy együnk hideg salátát. Ha nagyon muszáj főznünk, azt lehetőleg este csináljuk. A meleg levegőt pedig minél gyorsabban – szellőztetéssel vagy elszívó ventilátorral – távolítsuk el a helyiségből.

6. Figyeljünk oda a klíma karbantartására, főleg a szűrők tisztán tartására. A koszos, eltömődött szűrőn kevesebb levegő képes keresztüláramlani, ezáltal romlik a levegő tisztasága, illetve a klíma hatékonyság is. Ez pedig több pénzünkbe kerül.

7. Vásárláskor mindenképpen legyen szempont a klíma energia-hatékonysága. Amennyiben ez nincs feltüntetve egy egyszerű képlettel kiszámolhatjuk és az alábbi táblázatból leolvashatjuk az értéket.
A képlet: teljesítmény / áramfelvétel (Pl.: hűtés teljesítmény = 2,5 kW és az elektromos teljesítmény felvétel = 0,530 kW => 2,5/0,530 = 4,717 W/W, ez pedig a táblázat szerint az A kategóriába esik).

8. Állítsuk a klíma ventilátorának sebességét (ha lehet) magas fokozatba, kivéve nagyon párás napokon. Ekkor alacsony fokozatba kell kapcsolni. A klímán lassan keresztüláramló levegőből több pára képes kicsapódni, ezáltal komfortosabbá téve otthonát.

9. Ne engedje, hogy a helyiség túlzottan felmelegedjen, mert a klíma nem képes rövid időn belül a lehűteni, ilyen esetekben hosszabb idő szükséges.

10. Amennyiben több klíma van a házban / irodában érdemes mindegyiket üzemeltetni a hatékony eredmény érdekében. Általában nem jelent jó megoldást, az sem, ha szakaszosan, esetleg felváltva működnek a berendezések.

Kategóriák: Klíma