Egy Kedves Ügyfelünk keresett meg minket véleményével, mert fontosnak tartotta elmondani azt. Tudta – illetve hallotta, olvasta már több csatornán -, hogy érdemes klímával fűteni, mert gazdaságosabb és költséghatékonyabb, mint a hagyományos fűtés. A következő cikkben tehát egy gyakorlati tapasztalatot szeretnénk bemutatni.

Ügyfelünk Véleménye a klímával való téli fűtés lehetőségeiről

Először is tisztáznunk kell, hogy ennek akkor van értelme és jelentősége, ha a fűtést egyedileg tudjuk szabályozni, ergo akár ki is tudjuk kapcsolni, ha nem szükséges. Erre pl. a kondenzációs kazánnal való fűtés, vagy a saját esetemben a Széphő által vezérelt központi fűtés, egyedileg szabályozható termosztáttal és hőmennyiségmérővel. Természetesen, ha nem tudjuk szabályozni, akkor is lehet használni a klímát kisegítésére, amennyiben szükséges.

Mikor gondoltál arra, hogy klímával fűtsél?

Nos, én általában úgy vagyok vele, hogy sokat informálódok és olvasok az Interneten, természetesen szűrve a valós információkat a valótlantól. Így olvastam, hogy bizonyos keretek között olcsóbb lehet klímával fűteni télen. Ezt a tényt megerősítette az is, hogy több embertől hallottam már. Ez persze még nem volt elég a kipróbáláshoz.

Felvetődő probléma:

Örülök annak, hogy szabályozhatom a fűtést a lakásomban, mert így beállítok egy hőfokot, és nem folyamatos a fűtés, amivel pénzt tudok megspórolni. A napi kétszeri szellőztetést hirtelen végzem, hogy ne szökjön ki a meleg, ugyanakkor teljesen átcserélődjön a levegő, és kimenjen a felhalmozódott pára a lakásban.

Küldönösen zavart például az a tény, amikor a kinti hőmérséklet jellemzően 5-10 fok környékén volt, akkor hiába szabályozhattam a fűtést, központilag csak langyos-meleg víz keringett a radiátorokban, ami szabályozható fűtésre nem alkalmas, mert folyamatosan kellene mennie (itt előnyt élveznek a kazánnal és gázzal fűtők, mert függetlenek a szolgáltatótól).

Megoldás:

Ekkora gondoltam arra, hogy kipróbálom a klímával való fűtést, mert azt úgy szabályozom, ahogyan én akarom.

És jöttek a meglepetések..

Először meglepődtem, hogy akár 15-20 perc alatt felmelegíti a szobát, ez pedig jelentősen növelte a komfortérzetet. Így a szellőztetés után azonnal visszamelegedett a lakás. Aztán mivel én szeretek kísérletezgetni, próbálgattam, és kitapasztaltam, hogyan a legjobb. Azon is meglepődtem, hogy akár kinti -5 fok esetén is hatékonyan fűt a klíma. El kezdtem tehát mérni a dolgokat.

Tapasztalatok:

A mai klímák akár kinti -15, -20 fokos hőmérséklet mellett is használhatók, az enyém gyári adata szerint ez -10. -5 foknál is hatékonyan működött, de óvatosságból én kb. -2 fokig használtam, mert akkor már a radiátoros fűtés is értékelhető. Mivel otthon dolgozom, így kell a fűtés hétköznap napközben is, ezért a klíma egész nap megy, hétvégén pedig általában este csak.

A klímát egyébként 24 fokos hőmérsékletre szoktam állítani, a többit pedig rá bízom. Fűt, szabályozza a fűtést, ha közeledik a kívánt hőfok, visszavesz a teljesítményből, amikor elérte azt, akkor csak a ventilátora pörög (fűtés nélkül). Ez után pedig már csak a hőmérséklet szinten tartása érdekében időnként bekapcsol a szivattyú, illetve leáll.

A hőmérséklet szinten tartása sokkal kevesebb energia ráfordítással jár, mint a helyiség felfűtése.

Mértem az elektromos fogyasztást, amire az jött ki, hogy kb. 20KWh ment el pluszban 1 hónapban a klíma használat miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy

800 Ft / hó áron fűtöttem télen, klímával!

Ennek az adatnak nagyon örültem, ezért fontosnak tartottam, hogy megosszam másokkal is.

Ezúton pedig sarkallok minden embert arra, hogy a klímára ne csak a nyári hőségben és kánikulában gondoljon, hanem a téli komfortos fűtésre, és pénzének megtakarítására is. Igaz, hogy egy kezdeti befektetést igényel a történet, de akár 3-5 év alatt is visszatérülhet az ára, átlagos lakás és használat mellett. Egy minőségi klíma élettartama pedig ennél jóval több, vannak gyártók, akik 10 év garanciát is vállalnak. A berendezések pedig akár évtizedekig is kiszolgálják az embert.

Ha neked is felkeltette érdeklődésedet a klímával való fűtés, kérj árajánlatot tőlünk!
Ha most rendelsz fűtésre optimalizált klímát, kedvezményesen szereljük azt be, otthonodba.

Forrás: yetiklima.hu

Kategória: Klíma