A kérdést legalább három részre kell osztani: Mennyibe kerül a készülék, mennyibe kerül a beüzemelése és mennyibe kerül üzemeltetni hosszú távon? A kérdésekre a klímagyártók sokféle típusát, valamint a helyszínek és a felhasználói igények változatosságát tekintve nem egyszerű a válasz. Az is fontos tényező, hogy a klíma beszerzése, bekötése, beüzemelés, illetve karbantartása egy vagy több különböző kézben van.

Klíma beüzemelése

Egy klíma költségei az alábbi három fontos tényezőtől függ:

– A klíma, mint berendezés ára

Ez az, amit a legtöbben figyelnek és fontosnak tartanak. Az ár elsősorban a gyártótól, a típustól és a teljesítménytől, a minőségtől és a várható élettartamtól függ. Az összes költségnek legfeljebb az egyharmadát teszi ki. Ez persze mindkét irányba jelentősen eltérhet, a leginkább a minőség és az energiafelhasználás függvényében.

– A klíma telepítése és beüzemelése

Split klíma beszerelésekor a beltéri és kültéri egységeket össze kell kötni. Ez csövekkel és kábelekkel történik, valamint a kültéri egységez többnyire egy tartókonzol is szükséges.

A klíma beüzemelése speciális szerszámokat és eszközöket (vákuumszivattyú, peremező stb.) igényel. Házi barkács készlettel ezeket a feladatokat nem tudjuk megoldani, illetve nagyon fontos tudni, hogy a klíma nem hivatalos szakember által történő beszerelése a klíma garanciájának automatikus elvesztését vonja maga után.

A kondenzvíz elvezetését is meg kell oldani. Amennyiben azt a beltéri egységből nem lehet lejtéssel megoldani, akkor egy kondenzvíz szivattyúra is szükség lehet.

Ezek egyszeri munkaköltségek, melyek többnyire a készülék árának csak töredéke, de akár jelentős tényezőként is szerepelhet, ha nagyobb a távolság a kültéri és a beltéri egység között, vagy az épület adottságai miatt bonyolultabb a kivitelezés. így mindenképpen érdemes előre számolni vele.

A kondenzvíz elvezetését is meg kell oldani. Amennyiben azt a beltéri egységből nem lehet lejtéssel megoldani, akkor egy kondenzvíz szivattyúra is szükség lehet.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy nem ezek azok a tényezők, amin spórolni lehet. Igazából a következő tétel az, ahol a legtöbbet spórolhatunk vagy fizethetünk.

Klíma üzemeltetése

Minden klíma legnagyobb költsége az üzemeltetés!!! Ez a tétel két részre osztható. Az egyik a karbantartás, melyet évente kettő vagy több alkalommal kell elvégezni, a használattól és a környezettől függően. Ez nem jelentős tétel, akár 10.000 Ft-ból is megúszható évente.

Az igazán nagy költség a villanyszámla! Ezért kell a legtöbbet fizetni vagy ezen lehet a legtöbbet spórolni.
Ez utóbbi úgy érhető el, ha minél jobb minőségű és hatásfokú, magasabb energia hatékonyságú klímát vásárolunk. Igen, ez a vásárláskor sajnos többe kerül, de ezek a klímák a magasabb színvonalú technológiának köszönhetően nem csak jóval hosszabb élettartamúak, de lényegesen alacsonyabb áramfogyasztásúak is.

Egy minőségi klíma akár 40-50%-al kevesebb árammal is beéri. Így az árát akár 2–3 nyár alatt behozhatja. Arról nem is beszélve, hogy a korszerűbb technológia hosszabb élettartamot biztosít. Ezekben a magasabb minőségű klímákban ráadásul többféle kényelmi és az egészséget megőrző, légtisztító funkció is van. Működésük az inverter technológiának köszönhetően nagyságrendekkel halkabb, így a pihenést is jobban szolgálják.

Ismeretlen márkájú, vagy gyanúsan olcsó klíma, valószínűleg nem egy korszerű darab. Ne várjunk tőle alacsony villanyszámlát, vagy hosszú élettartamot. Egy darabig valószínűleg ellátja funkcióját, de számíthatunk arra, hogy néhány év múlva ismét klíma után kell néznünk.

Mindet összevetve a drágább klíma, valójában olcsóbb! Olcsóbb mert jóval kevesebb áramot fogyaszt, mert korszerű technológiát alkalmaz és így az élettartama jóval hosszabb, és olcsóbb, mert ritkábban kell javítani.

Célszerű ismert márkát választani, amelyiknek van hazai márkaszervize. Legyen a garancia is minél hosszabb. Az 5–6 év garancia már jónak mondható, a 10 év pedig kiváló.

Kategória: Klíma